Urticaria reprezinta o eruptie cutanata brusc instalata, intens pruriginoasa, pasagera, asemenatoare clinic cu leziunile ce apar dupa contactul cu urzica, produsa prin mecanism alergic sau non-alergic, la baza careia sta eliberarea unor mediatori chimici, dintre care cea mai importanta este histamina. Alaturi de eruptia cutanata poate aparea si edem important al fetei, nepruriginos, persitent, numit edem Quincke.

Eliberarea de histamina poate fi cauzata de medicamnete, vaccinuri, infectii bacteriene de focar, virale, parazitare, alergeni inhalati sau de contact, hormoni, alimente (citrice, capsune, vin rosu, albus de ou), toxine bacteriene, subtanta de contrast, veninuri de insecte. Afectiunile digestive (gastrita cronica, colopatiile cronice, pancreatita cronica, diskineziile biliare), ce favorizeaza resorbtia histaminei din tubul digestiv se numara si ele printre cauzele de urticarie, alaturi de bolile autoimune (lupus eritematos, tiroidita autoimuna). Cauza este decelabila in majoritatea cazurilor de urticarie acuta si in 40% din cazurile de urticarie cronica.

De asemenea exista urticarii cauzate de factori fizici printre care se numara:  frecarea tegumentului, presiunea, vibratiile, frigul, caldura, radiatiile ultraviolete (soarele), contactul cu apa, efortul fizic, temperatura ridicata (febra, baile calde).

O categorie aparte de urticarii, sunt urticariile sistemice, numite si vasculite urticariene, in care se produce o inflamatie la nivelul vaselor mici de sange, iar clinic se caracterizeaza prin eruptie  persistenta peste 24 ore, nepruriginoasa, predominand senzatia de arsura, intepatura, ce lasa frecvent hiperpigmentare reziduala, asociata cu dureri articulare, a caror inductori principali sunt factorii fizici.

Tratamentul urticariei se bazeaza pe suprimarea factorului declansator si administrarea de antihistaminice, dar in unele cazuri se asociaza corticoterapie, antidegranulante, antileucotriene, sedative etc. in functie de cauza.