De ce ne apar vergeturi?

Vergeturile sunt rupturi ale fibrelor de colagen de la nivelul pielii.

Ele apar, de cele mai multe ori, ca urmare a distensiei bruste a pielii. Pot aparea in sarcina, fiind localizate la nivelul abdomenului, coapselor, feselor si sanilor. De asemenea, pot aparea in cresterile bruste in greutate sau in puseele de crestere la copil. In acest caz vergeturile orizontale de la nivelul spatelui sunt cele mai sugestive. O alta situatie destul de frecvent intalnita sunt vergeturile de la nivelul sanilor aparute dupa augmentarea mamara cu implant siliconic supradimensionat.

Exista si situatii in care dezechilibrele hormonale sunt cauza aparitiei vergeturilor, in special excesul de cortizol, ceea ce sugereaza importanta consultului dermatologic inainte de initierea oricarui tratament anti-vergeturi.

Care sunt procedurile disponibile pentru tratamentul acestor vergeturi ?

Vergeturile sunt, de departe, una patologiile cutanate cele mai rezistente la tratament.

Tratamentele sunt cu atat mai eficiente cu cat vergeturile sunt mai recent aparute. Din optiunile terapeutice fac parte:

  • Radiofrecventa fractionata cu microneedling (MICRO-RF) este o metoda de stimulare, extrem de puternica, a producerii de fibre noi de colagen. Aceasta are capacitatea de a repara rupturile din fibrele de colagen, fiind eficienta si in tratamentul pielii lasate sau a excesului de piele, dupa sarcina sau dupa pierderea in greutate. Spre deosebire de radiofrecventa fractionata subablativa, MICRO-RF are avantajul de a livra energia in dermul profund, cu adancime variabila de la 1 la 3mm, in cazul tratamentelor corporale, protejand astfel epidermul, eficienta fiind mai mare. Numarul de sedinte necesare sunt variabile in functie de vechimea vergeturilor, starea de sanatate a pacientului, starea de nutritie, statusul hormonal, varsta etc. Rezultatele sunt,insa, vizibile de la prima sedinta.

 

  • Radiofrecventa fractionata subablativa Emax este, de asemenea, o metoda eficienta de tratament a vergeturilor, dar sunt necesare mai multe sedinte decat in cazul Micro-rf.

 

  • Mezoterapia se combina cu succes cu metodele descrise mai sus. Rolul ei este acela de a aduce aport de nutrienti la nivelul pielii. Acesti nutrienti sunt reprezentati de siliciu organic, DMAE, coenzima Q10, acid ferulic, vitamina B5 si altele, in functie de necesitati. Uneori nu este suficient doar sa stimulam productia de colagen ci trebuie sa si asigura materia prima necesara sintezei. Aceste cocktailuri trateaza si lipsa de fermitate si elasticitate a pielii, avand si efecte antiaging.

 

  • Radiofrecventa bipolara (Vela-shape), este o metoda adjuvanta in tratamentul vergeturilor, dar ea se adreseaza primordial refacerii tonusului pielii, deci tratamentului pielii laxe. Este extrem de benefica acolo unde urmarim si topirea grasimii localizate, avand rol atat de tonifiere cat si de slabire.

 

  • Biorevitalizarea fara ace reprezinta aplicarea de substante acide la suprafata pielii, cu rol de situlare a colagenului. Cocktailurile combina acid tricloracetic, acid tartric si peroxid de hidrogen, cu rezultate frumoase.

Ce putem face la domiciliu pentru a trata vergeturile?

Pe langa procedurile efectuate in cabinetul medicului dermatolog sunt recomandate la domiciliu aplicarea de creme antivergeturi, suplimente alimentare ce aduc aport de materie prima pentru fibra de colagen dar si un regim alimentar echilibrat care sa asigure nutrientii necesari. Bineinteles exercitiile fizice fac si ele parte din schema terapeutica, dar ele tonifiaza primordial fibra musculara subiacenta, neavand efecte majore pe calitatea pielii.

Putem preveni vergeturile?

Principala metoda de preventie a vergeturilor este mentinerea unei hidratari adecvate a pielii. Desigur, aplicarea de creme hidratante nu ne garanteaza lipsa aparitiei de vergeturi. Factorii genetici si hormonali au, de asemenea, un cuvant greu de spus in aceasta patologie.

Concluzionand nu exista metode preventive garantate, dar cu siguranta exista mijloace terapeutice eficiente, atat timp cat ele sunt aplicate precoce.