Desi terminologia variaza, procedura este aceeasi si presupune, de fapt, terapia cu sange propriu, mai exact cu plasma proprie.
Tratamentul cu plasma autologa bogata in trombocite este cel mai modern tratament Ón domeniul regenerarii pielii prin forte proprii, care presupune recoltarea si concentrarea factorilor de crestere din propriul s‚nge si reinjectarea, dupa procesare, Ón piele, cu rol in:
-stimularea proceselor de reparare celulara,
-sinteza de neocolagen pe termen lung
-stimularea cresterii firelor de par.

Tratamentul cu sange propriu este folosit la nivel mondial in ortopedie, stomatologie, chirurgie plastica dar si in dermatologie si medicina estetica, cu rol de reintinerire faciala si corporala, in tratamentul alopeciilor, in stimularea procesului de cicatrizare etc.

Care sunt indicatiile procedurii?
Indicatiile acestei proceduri sunt vaste, iar avantajele nu sunt de neglijat. Folosind resursele proprii, practic nu exista risc de alergii sau infectii, iar rezulatatele obtinute vor fi vat se poate de naturale si se mentin pe termen lung, conferind pielii un plus de fermitate, eleasticitate si stralucire. In fucntie de modul de preparare si tehnica de injectare, PRP poate avea rol de regenerare, revitalizare sau de umplere a ridurilor, prin stimularea colagenezei.

Rezultate bune se obtin cand urmarim:
-revitalizarea pielii pe fata, g‚t, decolteu, maini (lipsa de elasticitate si fermitate)
-rehidratarea pielii uscate, fotoimbatranite
-terapia semnelor de imbatranire cutanata: riduri, pete pigmentare
-terapia cicatricilor post acnee
-tratamentul alopeciilor difuze sau androgenetice (chelie)
-accelerarea proceselor de refacere a pielii dupa tratamente agresive
-accelerarea vindecarii ulcerului de gamba.

Cum se efectueaza procedura?
Dupa semnarea consimtamantului scris al pacientului, pentru confortul acestuia, anterior procedurii, cu aproximativ 45 de minute, se aplica o crema anestezica pe zona ce urmeaza a fi tratata. Se recolteaza apoi o cantitate mica de s‚nge, Óntr-o eprubeta sterila speciala, se centrifugheaza rapid pentru a selecta plasma cu trombocite (celule ce contin factorii de crestere si reparare), pentru ca apoi, plasma obtinuta, sa fie reinjectata in dermul pacientului, folosind un ac extrem de fin, pentru un confort maxim si risc minim de hematoame.

La c‚t timp dupa procedura iti poti relua activitatea obisnuita?
In fucntie de zona tratata activitatea se poate relua imediat (in cazul terapiei alopeciei difuze sau androgenetice), respectiv dupa 12-24 ore in cazul terapiilor faciale, cand eritemul si edemul se remit, interval dupa care se pot aplica si produse de machiaj. Ca in cazul oricarei terapii injectabile, in functie de sensibilitatea pielii, exista si un minim risc de echimoze, care pot fi camuflate cu produse cosmetice si care se remit in aproximativ 1 saptamana.
La ce interval se efectueaza si c‚nd se observa rezultatele?
Numarul sedintelor si frecventa acestora se stabilesc personalizat, pentru fiecare pacient in parte, in functie de patologie si tipul pielii. In medie, pentru terapiile de rejuvenare sunt necesare intre 3 si 6 sedinte la interval de o luna. Pentru caderea parului sedintele pot varia intr 6 si 10 initial de doua ori pe luna, ulteior lunar, pentru ca pe termen lung sa se efectueze 1-2 sesiuni pe an. tratamentul poate fi repetat la nevoie. Rezultatele sunt vizile dupa prima luna de tratament.

Care sunt efectele secundare, contraindicatiile si riscurile procedurii?
Nu exista niciun risc de fenomene imunologice sau alergice avand in vedere ca produsul este propriu organismului, astfel fiind biocompatibil perfect.
Exista riscul de a face mici echimoze (v‚natai) la locul de injectare care dispar Ón c‚teva zile, iar imediat dupa injectare poate sa apara un minim proces inflamator local, cu Ónrosire si edem.
Printre contraindicatiile procedurii se numara febra, tulburarile de coagulare, bolile autoimune, tumori, infectii acute pe zona ce urmeaza a fi injectata, sarcina sau alaptare. Terapiile anticoagulante se sisteaza cu o saptamana anterior procedurii, si este nevoie de un interval de aproximativ 2 saptamani dupa vindecarea unei infectii acute, inainte de efectuarea procedurii.

Ce recomandari exista dupa procedura?
Pacientul va evita consumul de alcool, si pe cat posibil si fumatul timp de cateva zile post-procedura, isi va administra tratamentul antiviral recomnadat, in cazul in care i s-a prescris acest lucru dupa procedura, va aplica local gheata sau geluri cu heparin ain caz de mici echimoze, nu va aplica machiaj in ziua procedurii, va folosi creme de fotorpotectie incepand cu ziua a 2-a dupa procedura si nu se va expune la soare puternic, respectiv la caldura excesiva (sauna) timp de 2 saptamani dupa procedura.