Este o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, care blocheaza eliberarea neurotransmitatorilor de la nivelul placii neuromotorii, cu obtinerea unei micropapralizii la nivelul musculaturii injectate. Tocmai din acest motiv indicatiile principale pentru acest tip de tratament sunt ridurile dinamice, de expresie, in special cele din jumatatea superioara a fetei (ridurile glabelare, frontale si perioculare). Efectul devine vizibil dupa 2-4zile de la injectasre, este maxim la 7 zile si se mentine intre 3-6 luni. Sedinta dureaza in jur de aproximativ 15 minute. Se va evita masajul zonei cateva zile post tratament, eforturile sustinute si consumul de antiinflamatoare nesteroidiene.

Este contraindicata administrarea de toxina botulinica in caz de miastenia gravis, scleroza laterlala amiotrofica, scleroza multipla, alergii la albumina sau toxina botulinica, sarcina, alaptare, tratament cu antiagregante plachetare, AINS, vitamina E (se vor intrerupe cu 7-14 zile anterior tratamentului), fluorochinolone, chinina, D-penicilamina, aminoglicozide, ciclosporina, sulfat de magneziu, lincosamide(datorita interactiunilor medicamentoase).

Ca si complicatii locale poate aparea blefaroptoza la 2-7 zile dupa tratament, diplopie, ptoza sprancenelor, cefalee, echimoza, asimetrii, dificultati de vorbire (in caz de injectare periorala). In ceea ce priveste complicatiile sistemice poate aparea uscaciunea mucoaselor si simptome gastro-intestinale, la aproximativ o saptamana dupa injectare, precum si reactii alergice, respectiv formarea de anticorpi ce vor determina scaderea eficacitatii in timp.