Peelingul chimic este cea mai veche procedura de intinerire cutanata, fiind folosita chiar de vechii egipteni. Acesta consta din aplicarea la nivelul pielii a unor substante exfoliante, cu proprietati acide, care vor duce la indepartarea epidermului, si uneori a dermului, si vor stimula regenerarea cutanata si formarea de piele tanara. In functie de substanta folosita, concentratia si phul acesteia, timpul de actiune si metodele de pregatire folosite, putem efectua peelinguri superficiale, medii sau profunde.

Acestea au ca si efecte cresterea luminozitatii cutanate, diminuarea cicatricilor postacneice, indeparetarea peteleor pigmentare si akeratozelor actinice, inbunatattirea elasticitatii pielii, efecte antirid si de rejuvenare faciala prin stimularea colagenezei dermice. Se pot folosi de asemenea pentru tratamentul vergeturilor alaturi de alte metode

Dupa o consultatie prealabila, in care pacientul va fi informat despre schema terapeutica, rezultatele asteptate si posibilele complicatii, se incepe pregatirea prepeel care dureaza aproximativ 2 saptamani si consta in aplicarea de creme blande exfoliante, creme fotoprotectoare si tratament antiviral in functie de patologia pacientului si profunzimea peelingului ce urmeaza a fi efectuat.

Peelingul propriu zis se efectueaza dupa degresarea prealabila a pielii, dureaza cateva minute, folosindu-se una sau mai multe din substantele potrivite fototipului cutanat si patologiei ce urmeaza a fi tratata.

Postpeeling pielea necesita o atentie deosebita timp de 7-14 zile pentru a se asigura o reepitelizare rapida. In acest interval igiena va fi blanda, iar hidratarea intensa este obligatorie, precum si tratamentul fotoprotector ce va fi extins pana la 3 luni, pentru a preveni hiperpigmentarile.

Peelingurile superficiale duc la indepartarea str cornos si granulos cutanat, timpul de vindecare fiind de 7-10 zile. Sedintele pot fi reptate la intervale de 2 saptamani, fiind necesare 4-6 sedinte pentru rezulate vizibile. Se folosesc TCA 10%, Jessner, acidul salicil;ic, acidul glicolic 20-50%, lipohidroxiacizi 5%.

Indicatii:
-fotoimbatranire cutanata Glogau I
-acnee retentionala
-cicatrici minore postacneice
-modificari pigmentare (melasma, hiperpigmentari postinflamatorii)

Contraindicatii absolute:
-infectii active, eczeme la nivelul pielii
-infectie activa cu virusul herpes simplex
-cancere cutanate
-sarcina si alaptare

Contraindicatii relative:
-infectie cu virusul herpes simplex in ultimele 6 sapt
-laserterapie in ultimele 2 luni
-epilarea cu ceara in ultimele 3 sapt
-fototip cutanat V-VI Fitzpatrick
-fillere de colagen in ultimele 2 saptamanai

Peelingul mediu, duce la indepartarea epidermului pana la nivelul stratului bazal. Se efectueaza folosinf acidul glicolic 70%, TCA 35 plus glicolic 50-70%, TCA 35% plus Jessner. Pregatirea incepe cu 2-4 sapt anterior cu aplicarea de creme cu tretinoin, de asemenea se efectueaza profilaxia herpesului, se va evita fumatul cu o sapt anterior si postpeeling, se va folosi coldcream de mai multe ori pe zi in strat subtire postpeeling, se va evita expunerea la soare si ultraviolete timp de 3 luni. Vindecarea se obtine in 10-14 zile. Se poate repeta dupa 9 luni – 1 an.

Indicatii:
-fotoimbatranirea cutanata Glogau II si III
-modificari pigmentare
-cicatrici superficiale postacene

Contraindicatii
-tratament cu Isotretinoin cu 6 luni inainte
-eczeme si infectii active (herpes simplex)
-cancere cutanate
-sarcina si alaptare

Contraindicatii relative:
-complianta discutabila
-expunere excesiva/regulata la soare
mari fumatori
recurente frecvente ale herpes simplex
tratament cu estrogeni si cicline
istoric de cicatrici hipertrofe
boli autoimune
stadii avanstae ale infectiei HIV

Peelingul profund reprezinta de fapt liftingul facial nonchirurgical.Se produce exfolierea totala a epidermului prin aplicarea fenolului la nivelul pielii. Epitelizarea se face in 14-21 zile. Nu se repeta mai devreme de 1 an. Masurile de fotoprotectie vor fi riguroase 6 luni de la tratament.

Indicatii
-fotoimbatranirea cutanata Glogau IV

Complicatiile peelingurilor chimice:
-modificari cromatice ale zonei tratate (hiper sau depigmentare)
-cicatrici atrofice sau hipertrofice
-reactivarea unei infectii herpetice
-suprainfectii
-cresterea sensibilitatii pielii tratate la frig sau la cald
-toxicitate renala, cardiaca sau hepatica a fenolului in cazul peelingului profund