Miliaria este o afectiune cutanata ce debuteaza de obicei in primele saptamani de viata, datorita ocluziei glandelor sudoripare (de transpiratie) prin supraincalzirea incaperii in care se afla copilul, respectiv datorita imbracamintii sintetice si ocluzive. In functie de nivelul la care se produce ocluzia, exista mai multe forme clinice. Miliaria cristalina (sudamina), apare sub forma unor mici vezicule clare, cand ocluzia este superficiala. In cazul ocluziei profunde, se formeaza papulo-pustule (bubite rosii), pruriginoase, cand vorbim despre miliaria rubra. Miliaria profunda ia nastere in urma scurgerii transpiratiei in derm, cu dezvoltarea unor papule profunde, usor dureroase, a caror evolutie dureaza 5-6 saptamani, fara a putea fi influentata de tratament. Miliaria pustulosa este cauzata de suprainfectia bacteriana a leziunilor initiale.

Eruptia apare frecvent la nivelul fruntii, gatului si toracelui superior, unde avem glande sudoripare abundente, dar si la nivelul zonelor de ocluzie (pliul axilar, inghinal etc). Este frecventa in mediile calde si umede, unde este stimulata transpiratia.

Se remite in cateva zile dupa scaderea temperaturii corpului si indepartarea hainelor si a cremelor ocluzive. Compresele cu apa la temperatura camerei si ventialtia duc rapid la remiterea inflamatiei. Mixturile pot fi de ajutor, dar in acelasi timp usuca pielea, fiind necesara hidratarea complementara, fara a folosi, insa, creme grase. In caz de suprainfectie se pot folosi antiseptice si antibiotice locale.

Ca si reguli generale preventive se recomanda : pastrarea temperaturii camerei copilului intre 21-22 grade Celsius, evitarea supraimbracarii, evitarea cremelor de corp foarte grase de tip balsam, evitarea asezarii patului copilului langa surse de caldura, respectiv a paturilor electrice.