Hiperhidroza reprezinta transpiratia excesiva la nivelul axilelor, palmelor si plantelor si poate avea implicatii psiho-sociale importante. Poate fi primara sau secundara unor afectiuni endocrine, infectioase, tumorale, dar si datorita alcoolismului si utilizarii de droguri. Desi se pot tenta multiple tratamente cu antiperspirante locale, iontoforeza etc., toxina botulinica este una din cele mai eficiente optiuni terapeutice. Anterior tratamentului medicul va efectua un set complet de analize pentru a exclude sau confirma cauzele sistemice ale transpiratiei excesive. Efectul se instaleaza in 2-3 zile de la efectuarea procedurii si se pastreaza 3-5 luni. Se recomanda efectuarea tratamentului de doua ori pe an, sau la inceputul verii.

Hiperhidroza axilara este in 70-80% din cazuri determinata genetic, cu debut in jurul varstei de 20 de ani, mai frecventa la sexul masculin. Tratamentul consta in injectarea intradermica a 50 unitati de toxina botulinica/axila, dupa anestezie locala cu EMLA sau gheata. Sedinta dureaza in jur de 15 minute.
Tratamentul hiperhidrozei palmare sau plantare, presupune efectuarea anesteziei de bloc, injectiile fiind foarte dureroase , in special cele de la nivelul plantelor. Se injecteaza 60-100 unitati/palma respectiv 100 unitati/planta. Ca si complicatii poate aparea slabiciune musculara si afectarea miscarilor mainii, dar care se remit spontan.

Este contraindicata administrarea de toxina botulinica in caz de miastenia gravis, scleroza laterlala amiotrofica, scleroza multipla, alergii la albumina sau toxina botulinica, sarcina, alaptare, tratament cu antiagregante plachetare, AINS, vitamina E (se vor intrerupe cu 7-14 zile anterior tratamentului), fluorochinolone, chinina, D-penicilamina, aminoglicozide, ciclosporina, sulfat de magneziu, lincosamide(datorita interactiunilor medicamentoase).