Epilarea definitiva, (termen inlocuit recent cu cel de epilare progresiva), reprezinta indepartarea firelor de par nedorite folosind aparatele laser. Se poate face folosind lumina intens pulsata (IPL) sau laserul Ng:Yag 1064 nm. Atat epilarea laser cat si epilarea IPL se bazeaza pe supraincalzirea melaninei de la nivelul firului de par, urmata de distrugerea radacinii acestuia, fapt care explica cele mai bune rezultate la cei cu piele alba si fire de par negre, spre deosebire de parul blond, roscat si carunt unde rezultatele sunt mult mai slabe. Ciclul de crestere a unui fir de par dureaza intre 2-3 ani si trece pin urmatoarele stadii: Anagen-este faza de crestere a firului de par(dureaza in medie 2 ani), stadiul catagen – procesul de crestere incetineste sau se opreste (1-3 sapt), stadiul telogen – dureaza 3-4 luni si firul de par este spontan inlaturat. Lumina intens pulsata este eficienta doar pe firele aflate in faza de crestere (faza anagena). Tocmai din acest motiv sunt necesare mai multe sedinte pentru a putea surprinde toate firele in aceasta faza. La nivelul fetei sunt necesare intre 4-10 sedinte iar pe corp intre 4-8 sedinte. Durata intervalului dintre sedinte variaza in funtie de zona tratata, si este cuprionsa intre 3 si 6 saptamani.

Ca si indicatii epilarea definitiva poate fi facuta atat in scop cosmetic, cat si in scop terapeutic la cei cu hipertricoza familiala, hirsutism de cauze endocrine sau idiopatic, hipertricoza iatrogena (dupa consumul de corticosteroizi, ciclosporina etc)

Anterior laser-epilarii se va evita epilarea cu ceara minim o luna, consumul de medicamente fotosensibilizate (isotretinoin, cicline), si se incepe un tratament hormonal cu 3 luni anterior epilarii la cei cu hirsutism endocrin. De asemenea firele de par trebuie epilate in ziua procedurii sau anterior cu o zi, fie folosind cremele epilatorii , fie prin radere cu lama. In ciuda miturilor existente , raderea cu lama nu accelereaza cresterea sau ingrosarea firului de par.

Dupa epilare este obligatorie fototprotectia vestimentara si/sau cu creme de fotoprotectie cu factor de protectie 50+. De asemenea dupa 2-3 saptamani de la porcedura, firele de par incep sa se elimine spontan ceea ce va da falsa impresie de crestere a parului.

Desi complicatiile sunt rare ele pot fi foarte neplacute pentru pacient. Printre aceste se numara arsurile cutanate, cicatricile, depigmentarile sau hiperpigmentarile, unele din acestea putandu-se evita prin efectuarea tratamentului de catre personal calificat si buna complianta a pacientului.