Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este o metoda de electie de evaluare si diagnostic a alunitelor. Dermatoscopul este de fapt un microscop digital, cu diferite tipuri de lumina. Cu ajutorul lui putem evalua foarte atent leziunile de pe piele, atat cele melanocitare (alunite, melanoame), cat si cele non-melanocitare (tumori cutanate, afectiuni inflamatorii). Examinarea dermatoscopica este total neinvaziva si nedureroasa.

Care sunt avantajele dermatoscopiei digitale?

Spre deosebire de dermatoscopul manual, care mareste imaginea de 20 de ori si care permite o prima evaluare de buna calitate, dermatoscopia digitala are avantajul unei magnificari de pana la 120 de ori. Astfel, permite vizualizarea celor mai mici amanunte, acuratetea diagnostica fiind mult mai mare.

Dermatoscopia digitala permite si efectuareu unui “total body mapping”. Aceasta este practic o cartografiere a tuturor alunitelor dumneavoastra. Astfel, va permite identificarea extrem de usoara a alunitelor noi, lucru de o importanta majora, in special dupa varsta de 30 de ani. Asta datorita faptului ca majoritatea melanoamelor (80%) apar “de novo”. Cu alte cuvinte, orice alunita nou aparuta, dupa varsta de 30 de ani, trebuie evaluata dermatoscopic.

De asemenea, imaginile sunt stocate intr-o baza de date, ele putand fi comparate la examinarile ulteriorare. Astfel, vom sesiza cu usurinta modificari minimale ale alunitelor, ceea ce ne va ajuta in diagnosticul precoce al melanoamelor. Rata de vindecare a melanomului este cu atat mai mare cu cat diagnosticul este mai precoce.

Pe langa aceste avantaje, dermatoscopul digital permite si calcularea automata a riscului de malignitate, adica este un factor orientativ de mare importanta cand decidem indepartarea unei alunite.

Ce este melanomul?

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidenta in continua crestere.

El poate sa apara pe o alunita pre-existenta sau ca o leziune noua (8 din 10 melanoame apar independent de alunite).
Totusi, daca este depistat precoce, melanomul poate fi tratat si vindecat, in proportie de 90%, motiv pentru care preventia si depistarea precoce sunt esentiale.

Cand trebuie sa facem un examen dermatoscopic?

Este foarte important sa efectuam minim un control dermatoscopic anual. Controalele vor fi mai frecvente la grupele de risc:

  • exista in familie cazuri de cancere cutanate,
  • aveti un sindrom al nevilor displazici,
  • numar mare de nevi cutanati (alunite),
  • fototip sensibil la soare (piele , ochi si par deschise la culoare),
  • expunere cronica la radiatii UVA (solar)
  • multiple arsuri solare, chiar si in copilarie.

Cand consideram o alunita, suspecta?

O alunita preexistenta este considerata suspecta atunci cand:

-prezinta asimetrie de forma sau culoare.

-marginile dantelate si neregulate,

-culoare neomogena cu multiple nuante de la maro-deschis la negru,

-diametru mai mare de 5mm,

-ce evolueaza in marime, culoare sau grosime.

De mentionat ca melanomul poate aparea si subunghial. Cu alte cuvinte, orice pata maro sau neagra de pe unghie impune un consult dermatoscopic.

Putem preveni melanomul?

factorul cel mai mare de risc in aparitia melanomului este arsura solara. Astfel, fotoprotectia este esentiala in preventie. Ea poate fi vestimentara, cu ajutorul hainelor sau cu ajutorul cremelor solare.

Pe de alta parte, se va evita expunerea intentionata a nou-nascutilor si copiilor direct la razele solare, precum si expunerea la soare atunci cand umbra noastra este mai mica decat noi.

Cremele de fotoprotectie trebuie alese in functie de tipul de piele si trebuie reaplicate la intervale de 2 ore si dupa iesirea din apa.

Dermatoscopia digitala se realizeaza in cadrul Clinicii Medicum, bld. Mircea Eliade nr 18.