Ce este si cui se adreseaza consultul dermatologic?

Dermatologia este ramura medicinei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor pielii, parului, unghiilor si mucoaselor (orala si genitala). Consultul dermatologic se adreseaza tuturor persoanelor cu probleme la aceste nivele.

Cum se desfasoara consultul dermatologic?

In cadrul consultului dermatologic, medicul va evalua istoricul medical, va afla informatii despre stilul de viata, despre antecedentele familiale medicale si istoricul afectiunii pentru care v-ati prezentat. Consultul dureaza in medie 30 de minute, dar durata acestuia se poate extinde in functie de complexitatea patologiei dumneavoastra.

Ulterior, medicul va efectua examenul clinic al zonelor afectate si va stabili un diagnostic. Examenul clinic este nedureros si neivaziv. In unele situatii va solicita investigatii suplimentare pentru a confirma suspiciunea de diagnostic sau a exclude alte patologii. Printre investigatiile posibile se pot enumera analize de sange, evaluari dermatoscopice, ecografia de parti moi sau vasculara sau chiar biopsia cutanata, care insemna prelevarea unei mostre de cativa milimetri de piele si evaluarea la microscop.

In urma anamnezei si examenului clinic si de laborator, acolo unde este cazul, medicul va stabili diagnosticul. De asemenea va propune solutii terapeutice personalizate si adaptate stilului dumneavoastra de viata si starii de sanatate. Tratamentul cel mai potrivit se va stabili de comun acord cu pacientul, implicandu-l astfel in decizia terapeutica.

Unele patologii vor necesita o legatura stransa, pe termen mai lung, intre medic si pacient, fiind necesare controale la diferite perioade de timp. Altele se vor rezolva dupa o prima consultatie.

Pentru pacientii minori, acestia vor fi insotiti intodeauna de unul dintre parinti.

Care sunt cele mai frecvente patologii pentru care ni se adreseaza pacientii?

Pintre cele mai frecvente afectiuni se numara acneea, rozaceea, dermatita atopica, evaluarea alunitelor, veruci, psoriazis, papiloame cutanate, cancere cutanate, patologii ale unghiilor si parului, melasma, alergii si infectii cutanate, vitiligo etc. Spectrul afectiunilor cutanate este, evident, mult mai mare, fiind descrise aproximativ 3000 de boli ale pielii si anexelor.

Cand ar trebui sa va adresati unui medic dermatolog?

Bineinteles ca medicul va recomanda prezentarea de la primele simptome.  Sunt, insa, anumite situatii care ar trebui sa urgenteze prezentarea la medic. Printre acestea se numara: traumatizarea sau modificarea evidenta a unei alunite in timp scurt sau orice “buba” care nu se vindeca de la sine intr-o luna. De asemenea eruptiile cutanate care se asociaza cu stare generala proasta sau umflarea buzelor si a limbii, respectiv inrosirea generalizata a pielii impun consultul dermatologic.

Pot beneficia de consultatii online?

Pana in momentul in care s-a emis ordonanta prin care medicii pot acorda consultatii online, pe durata pandemiei cu Corona virus, aceste consultatii nu erau agreate de Colegiul Medicilor, de asiguratorii de malpraxis si erau ilegale. In contextul pandemiei, este permisa acordarea de consultatii online. Cu toate acestea, ele se fac cu mentiunea ca vor fi considerate sfaturi medicale si nu inlocuiesc consultul medical fizic. Astfel incat, daca medicul nu reuseste sa stabileasca un diagnostic prin metodele de comunicare digitala, care nu vor avea niciodata acuratetea interactiunii umane, va trebui sa va prezentati la clinica pentru consultatie.

Puteti sa va faceti o programare pentru o consultatie accesand linkul de mai jos. Odata completat formularul de programare veti fi contactat pentru stabilirea detaliilor programarii dumneavoastra.

Dr. Iulia Panțuru