Ce este alopecia?

Alopecia sau caderea parului este o afectiune foarte frecventa in populatia generala, cu un impact semnificativ asupra calitatii vietii si a increderii in sine. Tratamentul corect al alopeciei, se bazeaza in primul rand, pe diagnosticul etiologic corect, stabilit de medicul dermatolog.

Caderea parului poate fi cauzata de anumite deficite metabolice (de fier, proteine, vitamine, minerale), de afectiuni endocrine sau autoimune, de anumite suferinte locale cutanate sau sistemice, de consumul anumitor medicamente, si nu in ultimul rand, de factori genetici. Revin asupra importantei consultului dermatologic in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul alopeciilor, atat localizate cat si generalizate.

Una din noutatile in domeniu este testarea genetica FAGRON TRICHO-TEST care identifica variatiile ADNului specifice metabolismului dvs si care permite un tratament personalizat tintit.

Care sunt optiunile terapeutice ale alopeciei?

Arsenalul terapeutic include blocanti enzimatici, suplimente alimentare, minerale, vitamine, coenzime, sampoane sau tonice energizante, vasodilatatoare, dar si tratamente hormonale si steroidiene, in cazuri selectionate. In cabinetul medicului dermatolog se poate apela si la mezoterapie, PRP sau biorevitalizare.

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este una din metodele de tratament ale alopeciei si presupune introducerea in derm de substante active. Aceasta livrare de substante poate fi facuta prin injectare, dermoelectroporatie, dermapen sau cu ajutorul mesorollerului. Printre substantele active de numara aminoacizi, coenzime, factori de crestere, biotina. Sunt necesare aproximativ 5 sedinte la intervale de timp ce variaza intre 2 si 4 saptamani.

Ce presupune terapia PRP?

Rezultate exceptionale se ating in urma tratamentelor cu plasma autologa bogata in plachete (PRP) sau terapia “Vampir”, asa cum mai este denumita aceasta procedura.  Terapia “Vampir” se efectueaza de catre medicul dermatolog, in urma diagnosticului etiologic corect, care impune efectuarea de analize de sange, dozari hormonale, ecografie ovariana, eventual consult endocrinologic.

Tratamentul PRP este indicat in alopecia:

-areata (alopecie cu componenta inflamatorie si autoimuna),

-andro-genetica (chelia la barbati si la femei cu exces androgenic, frecvent prin ovare polichistice)

-difuza de tip effluvium telogen, in paralel cu corectarea deficitelor de vitamine si minerale

-toxica in urma consumului de citostatice sau alte medicamente care scurteaza faza anagena de crestere a firului de par

-secundara diferitelor afectiuni dermatologice sau sistemice

Cum se desfasoara procedura PRP?

Procedura dureaza in medie 30 de minute, de obicei nu necesita anestezie,  si presupune recoltarea unei mici cantitati de sange de la nivelul venei cotului, care este supusa centrifugarii si activarii, separandu-se plasma bogata in plachete si factori de crestere, de celelalte componente ale sangelui (hematii, leucocite). Aceasta la randul ei este injectata la nivelul scalpului sub forma de microinjectii. Numarul si intervalul dintre sedinte variaza in functie de tipul de alopecie. In medie sunt necesare 2-4  sedinte la 1 luna interval.

Cum actioneaza plasma bogata in trombocite?

Plachetele sunt celulele responsabile de vindecarea ranilor. In prima faza sunt responsabile de oprirea sangerarii, ulterior de activarea regenerarii si repararii tisulare. Aceasta este posibila prin atragerea locala de factori de crestere, stimularea formarii de noi vase de sange si implicit a oxigenarii locale si activarea celulelor stem, prezente la nivelul pielii si folicului de par chiar dupa caderea acestuia.

Prin urmare aceasta procedura:

  • reface podoaba capilara,
  • imbunatateste aspectul si textura pielii,
  • reduce ridurile fine
  • reduce cicatricile post acneice,  cheloide sau hipertrofe,
  • estompeaza cearcanele
  • stimuleaza vindecarea ranilor cronice de tipul ulcerului de gamba.

Efectele secundare sunt practic limitate la reactiile locale datorate procesului de injectare, neputand fi vorba despre alergii, intoleranta sau supradozare, datorita folosirii propriului material.

Rezultatele nu se vad imediat, avand in vedere ca tratamnetul se bazeaza pe capacitatea de regenerare a organismului, astfel incat, ne putem astepta la rezultate semnificative la cateva luni de la efectuarea procedurii. Un tratment corect inseamna, in primul rand, un diagnostic corect!