Sclerodermia este o boala autoimuna, cu evolutie cronica, caracterizata prin scleroza si infiltrare tegumentara cu sau fara afectare sistemica, datorita fibrozei exagerate de la nivelul tesuturilor, prin sinteza necontrolata de colagen, alterarii vaselor mici si prezentei de autoanticorpi specifici impotriva. Factorii declansatori nu sunt bine elucidati dar sunt incriminate unele toxice (siliciu, solventi, tricloretilena). Exista o forma localizata si o forma sistemica de sclerodermie.

Sclerodermia localizata, numita si morfee, afecteaza portiuni limitate ale tegumentului, uneori interesand si tesutul subcutanat si muschii subiacenti. Este mai frecventa la femei intre 20-40 ani, evolutia fiind cronica si cel mai frecvent favorabila. Exista multiple forme clinice in functie de aspectul leziunilor: morfee in placi, in banda, gutata, inelara, generalizata, superficiala etc. Clinic placile sunt initial roz-liliachii, devenind infiltrate pe masura ce se extind, de culoare galbuie. La periferie pastreaza un inel rosu-liliachiu, iar firele de par, glandele sebacee si sudoripare dispar de pe suprafata lor. Nu se asociaza cu interesare viscerala, torusi de efectueaza eunele investigatii paraclinice in vederea diferentierii de o forma sistemica. Tratamentul se face cu dermatocorticoizi, terapii fizicale (ionizari, ultrasunete), emoliente, UVB, inhibitori de calcineurina, corticoizi sistemici, antimalarice, penicilina, colchicina, piascledine, vitamina E etc.

Scleroza sistemica asociaza afectare cutanata extinsa si afectare viscerala. Clinic pot aparea: sindromul Raunaud, scleroza cutanata (sclerodactilia, acrodactilia, scleroza cutanata difuza), calcinoza dermica, teleangiectazii, tulburari de pigmentare, dar si afectare renala, digestiva, pulmonara, cardiaca, musculo-scheletala. Diagnosticul se stabileste clinic si paraclinic, anticorpii anti-centromer si antiSCL-70 fiind prezenti in proportie mare la acesti pacienti.

Tratmentul se face cu antifibrozante, substante vasoactive, imunomodulatoare, imunosupresoare, dermatocorticoizi, terapii fizicale, ultraviolete, cu rezultate moderate.